Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


S kezdőbetűs lófajták

2010.04.10

Shagya arab

Az egyik leghíresebb magyar származású fajta. Kezdetben csak katonai célokra, a lovasság számára tenyésztették. Magyar félvér kancák és arab telivér mének keresztezésével alakult ki a fajta. A tenyésztésére vonatkozó előírások 1816 után szigorodtak meg, ezt követően ugyanis kizárólag keleti vérű ménekkel fedeztethettek. A névadó Shagya, egy szürke színű, 160 cm marmagasságú arab telivér volt, akit Szíriából vittek1836-ban a híres bábolnai ménesbe. A shagya arab nagyon hasonlít az arab telivérre, de annál rendszerint erősebbek, marja kifejezettebb. Gyönyörű feje, értelmes tekintete van, barátságos, szelíd, tanulékony, és a mozgása minden jármódban nagyon szép. Marmagassága 160 cm körüli, színe leggyakrabban pej, szürke és fekete. Manapság főleg fogatlóként használják, de jó hátasló és kiváló ugróló.

Shetlandi póni

Kép Ez az ősi pónifajta származási helye, az észak-skóciai Shetland-szigetek után kapta a nevét, ahol az időszámításunk előtti 5. századból is találtak pónileleteket. A feltételezések szerint azonban az őseik már több tízezer éve megjelentek a szigeteken. A kedves, jó szándékú és rendkívül értelmes pónifajta a gyerekek nagy kedvence – amit nem csak ezen jó tulajdonságainak köszönhet. Aprócska termetével, dús sörényével és farkával, puha bundájával leginkább egy nagyobbacska játéklóra hasonlít. S valóban, marmagassága 102-107 cm körüli, de a mini shetlandié még a 86 cm-t sem haladja meg. Ennek ellenére hihetetlenül szívós és erős fajta: testsúlyuk kétszeresét is elhúzzák, ezt pedig egy hidegvérű ló sem tudja utánuk csinálni. Emiatt természetesen munkalóként dolgoztak, főleg a mezőgazdaságban és a bányászatban, ahol a megrakott csilléket vontatták. Manapság elsősorban csak hátaslovak: a gyerekek első pónija, de kocsi elé fogva is jól használhatók. A fajta jellemzője a csukafej, kis fül, tág orrlyuk és rövid láb, ami miatt a lépéshossz is rövid, tehát az általában megszokott nyújtott mozgásra nem képesek.

Shire

Kép A shire (ejtsd sájr) Angliából származik. A legnagyobb hidegvérű fajta. Angliába még Hódító Vilmos vitte be az elődjét a kora középkorban. Azt a lovat great horse-ként, azaz nagy lóként emlegették. Ebből tenyésztették ki később, a 17. század folyamán a kissé lomha black horse-t, azaz fekete lovat. Ennek továbbtenyésztett változata lett végül a shire, minek létrejöttében fríz lovak is közreműködtek. A fajtanévben csak az 1800-as évek végére tudtak megállapodni. Angliában igáslóként használták, a sörfőzdékből velük szállították az italt a kimérésekbe. A modernizációval beköszöntött gépesítés fölöslegessé tette őket, s számuk is rohamosan apadt. Napjainkban azonban újra népszerűek lettek, a lovas bemutatók egyik kedvenc szereplői. A világ valaha élt legnagyobb lova is természetesen egy shire volt. 1846-ban született, ekkor még Sampsonnak hívták, de amikor 4 éves korára elérte a 220 cm-es marmagasságot, és a 1,5 mázsát, átkeresztelték Mammothra, azaz Mamutra. Egy átlagos shire egyébként kb. 178 cm és 1200 kg.