Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A ló háta és fara

2010.04.11

A ló hátát alapvetően a test többi részéhez viszonyított hossza alapján jellemezzük.Az ideális háthossz általában a hasznosítás függvénye: a lovassportokban leginkább a közepesen hosszú hát az ideális, míg a hidegvérű fajtáknál a nagy vonó erő érdekében a rövid hát a kívánatos.A ló "farmotoros jármű" : erejét, sebességét és teljesítményét nagyban befolyásolja a far alakja és izmoltsága. A hát és a far formája között nincs összefüggés: mindkét testtáj bármelyik formája kialakulhat egy-egy egyednél.

Dinnye alakú far és előremélyedt hát

A dinnye alakú far ideális, mivel a gyors mozgást segíti.Az előremélyedt hát gyakran az idősebb lovaknál jelenik meg.Hátaslovak esetében a hosszú hátizom és a hátcsigolyák fokozott terhelését vonhatja magával.Fogatlovaknál nem jelent problémát.

Vékony törzs

A vékony törzsű ló gyakran nem megfelelő teherbírású, hiszen kevés hely van a testében a vérkeringési és légzőszervei számára.

Csapott far és ideálisan ívelt hát

A csapott far általában csak szépséghiba, bár bizonyos egyedek a hátulsó lábukkal gyakran belelépnek az elülső patanyomba.

Vízszintes far és egyenes hát

Az ilyen farral rendelkező ló ugrásnál általában kevés erőt tud kifejteni, és gyakran egyensúlyi problémákkal küzd.Egyenes hát esetén a hát felső vonala majdnem vízszintes.Általában csak szépséghiba.

Pontyhát

Az ilyen ló számára általában különösen nagy teher a lovas hordása, és mozgása is kötött az ideálishoz képest.